Brede welvaartcreatie door MKB-familiebedrijven - Van een ‘ad hoc’ naar planmatige aanpak

Looptijd: Oktober 2022 t/m december 2024
Financiering: RAAK mkb (Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA)

De maatschappelijke aandacht voor welvaartcreatie die verder reikt dan financiële welvaart, en de oproep aan bedrijven om hieraan bij te dragen, groeit steeds verder door. Mkb-familiebedrijven vinden het veelal vanzelfsprekend om een bijdrage te leveren, maar geven ook aan dat dergelijke brede welvaartactiviteiten niet of onvoldoende zijn ingebed in de bedrijfsstrategie. Ze maken daardoor geen keuzes in wat ze wel of niet doen en denken onvoldoende na over of en hoe deze activiteiten aansluiten op hun business model.

Het doel van het project was om middels de meervoudige case study methode werkwijzen te ontwikkelen en te toetsen om de aanpak van brede welvaartcreatie bij mkb-familiebedrijven inzichtelijk te maken maar ook strategisch te verbeteren, zodat de maatschappelijke impact van deze activiteiten toeneemt.

Middels dit project is de maatschappelijke impact door mkb-familiebedrijven vergroot doordat:

  • Kennis is ontwikkeld over hoe mkb-familiebedrijven zich kunnen ontwikkelen in brede welvaartcreatie;
  • Mkb-familiebedrijven en hun stakeholders hun rol in brede welvaartcreatie (h)erkennen en hieraan uiting geven;
  • Ondernemers bewustwording ontwikkelen van kansen die een strategische aanpak van brede welvaartcreatie hen kan bieden.

De concrete output die vanuit dit project is opgeleverd omvat:

  • Een werkboek met scan voor mkb-familiebedrijven om de huidige en gewenste situatie t.a.v. brede welvaartcreatie inzichtelijk te maken, inclusief werkwijzen om brede welvaartactiviteiten strategischer aan te pakken;
  • Twee wetenschappelijke artikelen (waarvan 1 conferentiepaper en 1 artikel onder review bij Journal of Family Business Strategy), 2 publicaties in Holland Management Review, 1 teaching case die wordt gepubliceerd in het Elgar Case Book on Trust in Family Enterprise, 6 teaching cases die beschikbaar zijn voor het onderwijs en 4 seminars die in samenwerking met FBNed zijn georganiseerd, waarvan 1 eindevent.
  • 1 website en 3 video’s die de werkwijzen illustreren. De website wordt gebruikt als basis voor de nieuwe SPRONG-groep op basis waarvan de website verder gevuld wordt met te ontwikkelen materialen.